Een passende woning vinden is niet eenvoudig. Vooral niet als cliënt in een beperkte omgeving zoekt. Jouw cliënt vindt eerder een woning als hij of zij in meerdere gemeenten en/of regio's zoekt. Hieronder vind je de informatie over op welke hulp en ondersteuning jouw cliënt kan rekenen. En tips hoe en waar je woonruimte kunt vinden.
Schrijft zich als woningzoekende in voor een sociale huurwoning bij een woningcorporatie
Voor woningen in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht, Sliedrecht en Alblasserdam: Ga naar de website van Woonkeus
Voor woningen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ga naar de website van Woongaard
Elders: zoek op internet in de gewenste gemeente of regio.
Cliënt maakt meer kans op woonruimte als hij/zij zoekt en zich inschrijft bij overige verhuurders
Hier stopt jouw bemiddeling.
In de regio's Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem werken we nauw samen om dak- en thuisloosheid te voorkomen of een oplossing te vinden als cliënt al dak- of thuisloos is. Organisaties weten elkaar te vinden, we hebben duidelijke afspraken hierover gemaakt. Wat is de juiste route of aanpak? Hiervoor is de toolkit Eerste Hulp Bij Onderdak ontwikkeld. Volg je deze dan weet je snel wat de juiste aanpak is voor jouw cliënt.
Kan jouw cliënt niet zelfstandig wonen?
Woont hij of zij in de regio Drechtsteden of Alblasserwaard? In onze regio's zijn veel mogelijkheden om met de passende zorg en begeleiding zelfstandig te kunnen (blijven) wonen.
Is er meer nodig, dan zijn er andere woonvormen, zoals beschermd wonen in de regio. Hier vindt je meer informatie over de mogelijkheden.
Kan jouw cliënt met zorg en/of begeleiding zelfstandig wonen?
Hier vind je een overzicht van de maatwerkvoorzieningen die de Sociale Dienst biedt. Lees verder op de website van Socialedienst Drechtsteden.
Woont cliënt nu in een beschermd wonen instelling en is hij of zij toe aan zelfstandig wonen? Kan cliënt niet zelfstandig woonruimte vinden? Dan kan de Route Thuis in de Wijk ingezet worden. Alle informatie over hoe het werkt en of cliënt recht heeft op voorrang heeft lees je hier.
Stichting Kamers met Aandacht is een non-profitorganisatie en helpt kwetsbare jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Zij willen op eigen benen staan, maar kunnen nog niet geheel zelfstandig wonen. De stichting zoekt een verhuurder en
daarbij een match. Dit kan een gezin of een alleenstaande zijn die nog ruimte beschikbaar heeft.
Gastgezinnen stellen hiervoor hun huizen beschikbaar en delen hun alledaagseleven met gasten. De Rustplek is een tijdelijke optie voor cliënten die: